En angelägen ingrediens i ett hembryggt öl är socker och de flesta recept nämner bryggsocker som är dextros. Dextros kan också kallas för druvsocker och finns för det mesta i vanliga butiker. Men det ultimata är att införskaffa sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar just på ölbryggning och vinberedning.

brygg

Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter

Det tycks fortskrida en bestående debatt om vilket socker som man ska tillämpa då man vill brygga öl hemma. En del menar att det enbart är dextros som gäller ifall man vill få till en aptitlig smak medan andra säger att vanligt socker faktiskt kan vara bättre för jäsning och att det inte gör någon skillnad vad gäller smak.

Ifall du just har kommit igång med vinbryggning och ölbryggning så kan det vara klokt att bortse från den här debatten. Det viktigaste är alltså att vara ingående med renligheten, att hålla stadig temperatur och att jobba på ett metodiskt sätt där man inte missar något moment.

Det här gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som tycker om att debattera det där med rätt typ av bryggsocker. Ifall du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till korrekt balans genom att bara ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och fokusera på andra bitar av ölbryggningen före du ger dig på farinsocker och annat spännande.

Vad säger experterna om sockret och smaken?

Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor samt mäskad malt.

Strösocker däremot är en disackarid och utgör bara till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är avsevärt svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning tvingas det vara dextros för att uppnå de sista 2-3 %-en.

De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har minsann lite annorlunda åsikter vad gäller dextros samt vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker lätt ger öl som smakar cider medan andra säger att det här är struntprat.

En del anser att det endast är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker och att smakskillnaden är så pass knapp att det minsann icke spelar någon roll.

Något man måste komma ihåg är att ölet kan erhålla en speciell smak på grund av annat än sockret. Det är främst när man sannerligen har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan starta ha synpunkter om sockrets påverkan på smak, färg samt mer.

Hålla sig noga till receptet eller köra en egen blandning

Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Ifall det står vanligt socker så ska man alltså icke vara smart och byta ut med dextrosen. Också erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept fastän de har lång erfarenhet av vad som funkar och vad som inte gör det.

Kom ihåg att de olika delarna i receptet samverkar och att din teknik samt metod likaså kommer att influera resultatet. Om du följer ett recept och sedan får riktigt bra öl så vet du ju precis hur du kan få samma goda öl återigen. Du bör helst undvika att blanda på känsla.